Wil je afslanken en je algehele gezondheid verbeteren?
Dan kan intermitterend vasten, ook wel intermittent fasting genoemd, wel eens de sleutel tot succes zijn. Terwijl periodiek vasten steeds populairder lijkt te worden, is vasten zelf niets nieuws.
Ritueel vasten maakt al lange tijd deel uit van religieuze tradities en het wordt beschouwd als een essentieel onderdeel van de menselijke evolutie om te kunnen overleven in periodes waarin mensen enige tijd zonder voedsel zaten (denk aan maar aan tijden van hongersnood).
Het is belangrijk om te beseffen dat dit normaal is en dat mensen zich hebben ontwikkeld om te kunnen vasten zonder nadelige gevolgen voor de gezondheid. Lichaamsvet is slechts voedselenergie die is opgeslagen. Als je niet eet, zal je lichaam gewoon zijn eigen vet “opeten” voor energie.
Het leven gaat over balans. De yin en de yang. Hetzelfde geldt voor eten en vasten. Vasten is immers wat er gebeurt als je niet eet.
Met vasten kies je er vrijwillig voor om enkele uren niet te eten. Je kunt er op elk gewenst moment aan beginnen of mee stoppen wanneer je dat wilt. Je kunt bijvoorbeeld de periode tussen het avondeten en de lunch vasten, waarmee je het ontbijt overslaat.
Dit is hoe het werkt:
Glucose wordt uit je spijsverteringskanaal opgenomen in het bloed, dat vervolgens naar de cellen van je lichaam afreist om hen van brandstof te voorzien. Op het moment dat je enkele uren vast begint de toevoer van glucose in je bloed te dalen en schakelt je lichaam over op glycogeen.
Glycogeen is een glucosevoorraad in je lever en spieren dat oorspronkelijk glucose was en je uit koolhydraten haalt. Voor het gemak kun je glycogeen een suikervoorraad in je lichaam noemen. Deze voorraad kan voldoende energie leveren om het lichaam 24-36 uur te voeden. Daarna begint het lichaam vet af te breken voor energie. Na een paar dagen zonder eten (wat ik persoonlijk niet aanbeveel) raakt je lichaam in de ketose toestand, wat betekent dat vet als primaire energiebron wordt gebruikt om spiermassa te sparen.
In essentie stelt vasten het menselijk lichaam in staat om zijn eigen opgeslagen energie te gebruiken. Daar is het tenslotte voor. Het belangrijkste om te begrijpen is dat daar niets mis mee is. Dat is hoe onze lichamen zijn gemaakt.